Varför ska jag anlita en drönaroperatör och vad ska en operatör utföra?

För att en drönaroperatör ska kunna följa regelverket från Europeiska unionens byrå för flygsäkerhet (EASA) och Transportstyrelsen, krävs en strukturerad och organiserad verksamhet. Här är några centrala punkter som beskriver hur en drönaroperatör bör vara strukturerad:
 
Certifiering och Utbildning
Flygcertifikat
Operatören och Fjärrpiloten ska ha nödvändiga certifieringar (Öppen och specifik kategori). För att flyga drönare i den specifika kategorin som uppdragen många gånger kräver behövs det en längre utbildning med examen. Exempel Trafikflyghögskolan (TFHS) i Ljungbyhed, en 40 veckors utbildning.
Löpande Utbildning
Utöver utbildning av Fjärrpiloten bör Operatören genomföra regelbunden utbildning och hålla sig uppdaterad om förändringar i lagar och regler. Detta inkluderar fortbildningskurser eller workshops som utförs internt eller som erbjuds av erkända institutioner eller företag.
 
Regelefterlevnad
Förståelse av Regelverk
Operatören måste ha en djup förståelse för både EASA:s Easy access rules EU Regulation 2019/947 samt EU Regulation 2019/945 samt Transportstyrelsens. Detta inkluderar bland annat flygning i olika luftrum, hantering av personuppgifter, och säkerhetsåtgärder.
Riskbedömning
För uppdrag i den specifika kategorin krävs en noggrann riskbedömning  som ska genomföras och dokumenteras. Operatören måste kunna identifiera och hantera potentiella risker för att minimera dem.
 
Dokumentation och Register
Flyglogg
Operatören och Fjärrpiloten ska föra detaljerade loggar över alla flygningar, inklusive datum, tid, plats, flyghöjd, och eventuella incidenter.
Underhållsregister
Det är viktigt att ha ett register över underhåll och reparationer av drönarna, samt kontrollera att alla drönare är i luftvärdigt skick innan flygning.
Försäkringar
Operatören måste ha nödvändiga försäkringar på plats, inklusive ansvarsförsäkring som täcker potentiella skador eller olyckor som kan inträffa under en flygning.
 
Planering och Tillstånd
Uppdragsplanering
Varje flygning ska planeras noggrant med hänsyn till luftrumsrestriktioner, väderförhållanden och andra faktorer. Operatören bör använda verktyg och mjukvara för att säkerställa att flygningar genomförs inom lagens ramar.
Tillståndshantering
För vissa uppdrag krävs särskilda tillstånd från Transportstyrelsen eller andra myndigheter. Operatören bör ha rutiner för att ansöka om och hantera dessa tillstånd.
 
Säkerhetsrutiner
Pre-flight Checks
Innan varje flygning bör operatören genomföra noggranna kontroller av både drönaren och omgivningen.
Säkerhetsprotokoll
Operatören bör ha tydliga säkerhetsprotokoll och rutiner för att hantera nödsituationer eller oväntade händelser, inklusive omedelbar landning vid behov.
Uppdatering av Firmware och Mjukvara
Drönaroperatören måste regelbundet uppdatera firmware och annan mjukvara för att säkerställa drönarens prestanda och säkerhet.
 
Integritet och Dataskydd
Dataskyddspolicy
Om drönaren samlar in personuppgifter (t.ex. bilder av personer), måste operatören följa GDPR och ha en tydlig dataskyddspolicy på plats.
Avidentifiering och Kryptering
All insamlad data bör hanteras med avidentifiering och kryptering för att skydda integriteten för de personer som berörs.
 
Kommunikation och Samarbete
Kommunikation med Myndigheter
Operatören bör ha god kommunikation med relevanta myndigheter som Transportstyrelsen för att säkerställa att alla nödvändiga tillstånd är aktuella och korrekt hanterade.
 
Samverkan med andra Operatörer och intressenter
I vissa fall kan samarbete med andra operatörer eller organisationer kan krävas. Ett exempel är polisen då underrättelseverksamheten mot Sverige har ökat dramatiskt den senaste tiden. Operatören bör ha etablerade rutiner för detta och tydliga ansvarsområden.
Genom att strukturera verksamheten och dokumenterar detta i en Operativ Manual (OM) kan en drönaroperatör säkerställa att de följer EASA:s och Transportstyrelsens regelverk och därmed bedriva sin verksamhet på ett säkert och lagligt sätt.
 
 

Öppen / Specifik kategori

Öppen kategori: 

Operatörer som utför operationer inom den öppna kategorin får flyga i områden med låg risk och där det är osannolikt att de kommer att utgöra en fara för människor eller egendom. Du måste också hela tiden kunna se din drönare för att hålla dig inom den öppna kategorin.
 
Exempel på var man kan flyga inkluderar:
  • På landsbygden eller i mindre tätbebyggda områden där det finns få människor och byggnader, och risken för skada vid en incident är låg.
  • I parker eller öppna fält om det inte finns många människor i närheten.
  • På privat mark med tillstånd från markägaren förutsatt att man håller sig inom de övriga reglerna för den öppna kategorin.
Flygningar inom den öppna kategorin är begränsade till att hållas borta från folksamlingar, flygplatser och andra områden som räknas som hög risk.
Det är också viktigt att rätt klassad maskin används vid rätt tillfälle, se bilder nedan.

Specifik kategori:

Operatörer som utför operationer i den specifika kategorin kan flyga i mer riskfyllda miljöer än vad som är tillåtet i den öppna kategorin.
För att få flyga här krävs en fjärrpilot som har genomfört utbildning i Specifik Kategori, operatören har gjort en Riskbedömning och fått ett godkännande från Transportstyrelsen, detta då operationen kan innebära högre risk för omgivningen.
 
Exempel på var en operatör inom specifik kategori kan flyga inkluderar:
  • I tätbebyggda områden som till exempel över städer eller stadsdelar, där det finns en högre koncentration av människor och byggnader.
  • I närheten av flygplatser vilket innebär specifika omständigheter och med särskilda tillstånd både från Transportstyrelsen och flygplatsen om man är inom deras kontrollzon (CTR) eller trafik informationszon (TIZ).
  • Över evenemang med många deltagare till exempel konserter eller sportevenemang, där särskilda säkerhetsåtgärder måste vidtas.
  • I industriella områden eller andra känsliga zoner som exempel inspektion av infrastruktur som kraftledningar, järnvägar och/eller byggarbetsplatser.
För specifik kategori måste operatören lämna in en operativ manual som innehåller en riskanalys och få ett operativt tillstånd från Transportstyrelsen innan flygningen får genomföras.